(ALL OF THE TIME), 2020  

(ALL OF THE TIME)
Jivan van der Ende
19.12.2020 – 20.12.2020
LLS Paleis, ruimte voor actuele kunst
Antwerpen, BE


(ALL OF THE TIME) is een installatie waar gezagvoering, pop-cultuur en feminisme in crescendo samenkomen. De installatie bestaat uit verschillende velden en is omheind door de corporate identity van ‘Solid System’, wat de installatie verandert in een dynamische artistieke bouwwerf van videowerken en figuranten. Op deze werf, die tegelijkertijd in opbouw en afbouw is, teistert het silhouet van handhaving, danst de stadsreiniging en worden er allianties gesloten op het ritme van een bonzend hart met een pop-beat.
 

DAGBLAD#12 
“Het multi-functionele karakter van DAGBLAD#12 is kenmerkend voor Van der Ende’s werk: indien opgerold tot megafoon wordt het een gebruiksvoorwerp; de reproducties en teksten maken het tot een bron van informatie over feminisme; wie graag naar een kunstwerk in beperkte oplage wil kijken, kan de qua lengte aanpasbare slangenhuid ophangen; en fans van power ballads van de jaren ’80 vinden er de tekst van “Total Eclipse of the Heart”.” Stella Lohaus, 2020

DAGBLAD #12, Jivan van der Ende, 2020, uitgegeven door LLS Paleis, 28p, 42 x 29,7 cm, 55 exemplaren.
Prijs €10, bestellen via LLS Paleis.

  


De Begeleiders van het tentoonstellingsparcours van (ALL OF THE TIME):
Maurane Colson
Nina Meijer
Elena Op ’t Eynde
Lore Van Roelen
Tim Verherstraeten

LLS Paleis:
Stella Lohaus
Bodo Peeters

Met dank aan Tim Verherstraeten, Ria Pacquée, Ruby Water, Kris Cuylits, Mats Antonissen, Sophia Aristidou en Vidi-square (Ken Wastyn en Pascal Willekens).
Deze tentoonstelling kwam tot stand met subsidies van de Stad Antwerpen.
LLS Paleis wordt gesteund door de Vlaamse Overheid.
Photo’s by Ria Pacquée and Ruby Water 

DAGBLAD#12 and exhibition views by Ria Pacquée and Ruby Water
ZAALTEKST door Stella Lohaus
[NL]

Turn around

Eenmaal in de tentoonstelling wordt de bezoeker omringd door een banner met publiciteit voor SOLID SYSTEM. De lage positionering ervan doet denken aan de banners in racecircuits.

SOLID SYSTEM refereert aan een “corporate identity

”. Deze term duidt aan op welke wijze bedrijfsactoren betekenis geven aan hun firma in interactie met andere actoren. Het concept impliceert gedeelde percepties van de werkelijkheid, en de manieren waarop dingen worden uitgedragen. De figuranten

(met uniform in huisstijl) vervullen (ten dele) deze rol. Wat doet deze firma precies? Is ze een soliede lege doos? Maar de woorden blijven hangen omdat de alliteratie werkt (ongetwijfeld is Coca-Cola het bekendste voorbeeld): het adjectief “solid” is synoniem voor sterk. Het is dus een betrouwbaar systeem; deze gedachte wordt waar je ook kijkt, bevestigd. En tegelijkertijd is het ongeïnspireerd en weinig origineel. Voor Jivan van der Ende (°Alphen aan den Rijn, 1993, woont en werkt in Antwerpen) symboliseert SOLID SYSTEM alles wat niet poëtisch is. In de door deze banner omsingelde arena plaatst ze haar kunst.

De ronde vorm, of hij nu voorkomt in een tekening dan wel in het gebruik van borden bij een performance, kent al een lang bestaan in haar oeuvre. Inkttekeningen van stippen, heel klein of groot, noemde ze vroeger “Monsieur Peur”, en op haar blad vermenigvuldigden ze zich als een virus. Dat was 2017, van der Ende was net van Nederland naar Antwerpen verhuisd. Typisch kenmerk voor haar stippen was de potentiële verspreiding.

Borden zijn tweedimensionale stippen. Object-geworden stippen, gebruiksvoorwerpen. Denken we aan hun aanwezigheid in het dagelijks leven, dan is de relatie met beweging (en verspreiding) niet ver te zoeken. Jivan van der Ende beschildert ze met rode verf. Het keukenbord begint op een verkeersbord te lijken. Rood trekt de aandacht, signaleert.

En zo komen verschillende verbanden tot stand tussen vermenigvuldiging, distributie, familie, autoriteit, gebodstekens, … Het kapot gooien van de borden is een versterking van de situatie (zoals dit nog steeds een gebruik is in Griekenland). Het intensifieer

t en dramatiseert het moment, zowel positief als negatief.

Every now and then

Het heen en weer bewegen van de aandacht tussen ogenschijnlijk tegengestelde posities loopt als een rode draad door de tentoonstelling. De schrijfwijze van de titel is hiervan het meest duidelijke voorbeeld. Het gebruik van hoofdletters betekent dat wat er staat belangrijk is, auditief verwijst het naar luid, en tegelijkertijd zet ze ALL OF THE TIME tussen haakjes, een aanduiding voor het redundante, het onbelangrijke. In de tekstnotatie van het lied “Total Eclipse of the Heart” gezongen door Bonnie Tyler staat ‘all of the time’ ook tussen haakjes (om de herhaling door een tweede stem weer te geven).

Deze schrijfwijze van de titel is eveneens een synopsis van de hele installatie: tegenstellingen, acties en reacties, in loop draaiende films, de hele tijd, continuïteit. Door dit fragment als titel te kiezen verwijst Jivan van der Ende naar een werk dat niet van haar is, zoals ze dat eveneens doet met geleende afbeeldingen die ze gebruikt in haar DAGBLAD, of zoals de prent op de uitnodigingskaart. Het zich bedienen van inspirerende fragmenten via boeken of het internet is voor kunstenaars van haar generatie een vanzelfsprekendheid. In tegenstelling tot het copyright van de vorige eeuw, behoort voor de jonge generatie het gebruik maken van “open source”-structuren en kennis delen veeleer tot de dagelijkse praktijk.

Het multi-functionele karakter van DAGBLAD#12 is kenmerkend voor van der Ende’s werk: indien opgerold tot megafoon wordt het een gebruiksvoorwerp; d

e reproducties en teksten maken het tot een bron van informatie over feminisme; wie graag naar een kunstwerk in beperkte oplage wil kijken, kan de qua lengte aanpasbare slangenhuid ophangen; en fans van power ballads van de jaren ’80 vinden er de tekst van “Total Eclipse of the Heart”.

Tegenstellingen worden getoond om mee aan de slag te gaan, te overbruggen, te nuanceren, van andere betekenislagen te voorzien; het zijn van der Ende’s “sparring partners”. Ze is een kunstenaar die op een context en op impulsen reageert. Ontbreken die op haar pad, dan installeert zij ze zelf. SOLID SYSTEM is ontstaan in maart 2020. Het heeft haar geïnspireerd verder te werken en een continuïteit te handhaven, waarvan (ALL OF THE TIME) het resultaat is. Activistische, ernstige, contemplatieve en populair-kitscherige elementen worden vervlochten tot één verhaal.

S.L. december ’20